Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

"...Coachend Leidinggeven vereist specifieke leidinggevende en menselijke capaciteiten & vaardigheden. Een manager die deze stijl van leidinggeven beheerst, is een completere manager…en misschien wel een completer mens....."

***

coachend leidinggeven - visie op personeel

Leidinggeven aan de uitvoering van het alledaagse werk is één van de belangrijkste taken van elke manager. Managers geven op verschillende manieren leiding aan hun medewerkers. De stijl die zij hanteren heeft onder andere te maken met hun visie op hun personeel:

  • zijn het “sloven” die gewoon hun werk moeten doen
  • of hebben ze misschien toch ook andere (ontwikkelings)behoeften en vinden zij het belangrijk om ook zelf te mogen meedenken en meebeslissen over zaken die hun eigen werk en werkgebied betreffen?

Volgend uit bovenstaande visie, ontstaan grofweg twee aan elkaar tegenovergestelde leidinggevende stijlen: 1. de autoritaire commandant en 2: de coachende leidinggevende.

Het verschil tussen autoritair en coachend leidinggeven

Het verschil tussen beide stijlen is, kort gezegd, dat de louter taakgerichte manager als “commandant” zelf alle besluiten neemt, dicteert, zonder daarover al te veel overleg met zijn medewerkers te plegen: “Ik bepaal wat er gedaan moet worden en de mening van mijn medewerkers vind ik niet zo belangrijk”.

Tegenover deze “IK-benadering” van de autoritaire commandant staat de “WIJ-benadering” van de mensgerichte, coachende manager. Hij hanteert een participerende stijl van leidinggeven. Hij delegeert zijn werkzaamheden zoals delegeren ook is bedoeld: hij beslist in principe in overleg met zijn medewerkers en legt verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie. Zijn belangrijkste opdracht daarbij is om sturing aan dat proces te geven.

***

coachend leidinggeven levert de beste resultaten op

"...coachend leidinggeven is geen softe stijl. Integendeel: er worden juist keiharde zakelijke afspraken gemaakt over het (SMART-geformuleerde) resultaat van een bepaalde werkopdracht. En de medewerker moet wel met een erg goed verhaal komen, wil hij dat resultaat niet behalen...!"

 

***

Pippeling 52
2771 PJ Boskoop
06 21 86 00 44
admin@verkoopstrategie.nl

*****

***

Wil je nog meer weten over de principes van coachend leidinggeven?

Vraag de Gratis Minicursus (PDF) Operationeel Leidinggeven aan. Daarin vind je een totaalkader, waarmee je de dagelijkse operationele aansturing van je team op een praktische manier “handen en voeten” geeft en waarmee je de principes van coachend leidinggeven & samenwerken kunt doorvoeren binnen je eigen organisatie. 

***

Even voorstellen:

Ik ben Jan Verhoef, eigenaar van Sales Force Consulting. Ik help ambitieuze Mkb-ondernemers, zoals jij, met het perfect combineren van ontspannen én succesvol ondernemen.

Maak voor eens en voor altijd een einde aan dat voortdurend jachten en jagen, til je onderneming naar een volgend niveau en maak je persoonlijke doelstellingen en ambities stap voor stap waar (de reden waarom je ooit voor jezelf bent begonnen, toch...?).

***

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *