het WAT en het WAAROM van het ondernemen

“…wat zijn JOUW antwoorden op de WAT- en WAAROM-vragen van het MKB-ondernemerschap…?”

Ondernemen – (meestal) een interessante uitdaging…!

Ondernemen is leuk en elke dag een interessante uitdaging; ten minste: zo ervaar ik dat. Maar ondernemen kan soms ook wel eens lastig zijn. Het gaat niet altijd zoals je wilt – soms zit het ook wel eens even tegen. Daarom is het verstandig om van tijd tot tijd even pas op de plaats te maken en je af te vragen:

1. WAT wil je…?

2. WAAROM wil je dat…?

Het WAT en WAAROM van het ondernemen verschillen vanzelfsprekend per ondernemer. Wat voor de één een WAT is, is voor de ander misschien weer het antwoord op de WAAROM-vraag. De enige die beide vragen perfect kan beantwoorden ben jijzelf.

Het WAT van het ondernemen

Wat mij betreft heeft het WAT van het ondernemen vooral betrekking op het heden, op het leven en ondernemen van elke dag – je bent ondernemer en je wilt:

  • elke dag met 100% plezier je werk doen: ontspannen ondernemen, in plaats van altijd maar te moeten stressen, jachten & jagen

  • de juiste balans tussen je werk en je privéleven en niet regelmatig (veel te veel) werk en kopzorgen meenemen naar huis

  • optimaal grip op je totale onderneming – een solide, professionele onderneming, die werkt voor JOU in plaats van andersom

  • interessante klanten waarmee je echt wilt samenwerken – klanten die jou “uitdagen” en motiveren, vanwege de problemen die zij hebben – problemen die JIJ met je business perfect voor hen kunt oplossen

  • voldoende winst maken, om de nodige investeringen te kunnen doen én om een lange termijn vermogen op te kunnen bouwen

Mijn WAT van het ondernemen

En als ik dan naar mezelf kijk, ben ik me niet altijd zo bewust van mijn WAT geweest. Zeker, ik wilde altijd al mijn eigen onderneming. Ik wilde altijd al mijn kennis en vaardigheden verder ontwikkelen en deze (tegen een eerlijke financiële vergoeding…) inzetten ten gunste van andere ondernemers: hen inspireren en helpen beter te worden, hen helpen om met nog meer rust en plezier te ondernemen. Dat heeft me altijd geïnspireerd – én de nodige voldoening gegeven.

Inmiddels ben ik me er wel van bewust hoe ik ELKE DAG wil leven en ondernemen: met heel veel plezier en in alle (gemoeds)rust mijn werk kunnen doen, zonder van anderen afhankelijk te zijn (“vrijheid”), elke dag (zonder maandagmorgengevoel…) opstaan met het idee dat ik weer vol enthousiasme en gemotiveerd aan het werk mag gaan (hoewel het niet als werken voelt…eerder als hobby) en het ondernemerschap als één groot uitdagend avontuur mag ervaren. En zo zou ik nog een aantal van dat soort positieve ervaringen kunnen noemen.

Maar ik vraag me ook regelmatig af, óf ik mezelf wel nog wel zo voel – óf ik dat avontuur ook nog werkelijk ervaar. En als ik deze vraag dan een aantal dagen achtereen met “nee” moet beantwoorden, weet ik ook dat ik (weer) iets moet veranderen en de nodige actie moet ondernemen.

Het WAAROM van het ondernemen

Naast het WAT, is het WAAROM van het ondernemen minstens zo belangrijk: waarom ben je ooit voor jezelf begonnen, wat was/is jouw diepste motivatie van het ondernemerschap – welk (lange termijn) succes streef je na, welke ambities heb je eigenlijk?

Omdat je deze WAAROM-vraag regelmatig (en: overal) ziet terugkomen, lijkt het soms een alledaags cliché te worden. Maar het blijft wat mij betreft belangrijk voor elke ondernemer om een droom na te streven, ambities te hebben. En het antwoord op de WAAROM-vraag heeft nog een andere reden: het ondernemen verloopt (zo begon ik dit artikel ook) niet altijd in een kaarsrechte lijn omhoog naar het alledaagse succes dat je nastreeft. Ondernemen gaat bij velen ook vaak gepaard met de nodige ups en downs.

En als je jouw waarom (dat is: je diepste motivatie) van het ondernemen niet (meer) kent, is het ook veel lastiger om op de juiste manier met eventuele tegenslagen om te gaan. Deze kun je nu eenmaal veel beter accepteren als je weet waarom je ooit voor jezelf bent begonnen en waarom je het WAT van het ondernemen zo belangrijk vindt – ook in je alledaagse leven.

Houd het WAAROM van het ondernemen altijd voor ogen – wat er ook gebeurt, blijf je altijd richten op het WHY van het ondernemen – dan kun je ook de (tijdelijk) minder positieve ervaringen van het ondernemen relativeren en de veerkracht opbrengen om nooit op te geven. 

Probeer alle minder positieve aspecten te plaatsen in het perspectief van jouw unieke “WHY van het ondernemen”. Blijf geloven in jouw waarom, maar blijf vooral geloven in jezelf. En dat geloven is nu eenmaal gemakkelijker als je weet wat jouw diepste motivatie van het ondernemen voor jou is.

Mijn WAAROM van het Ondernemen

Zonder nu al te diep in te gaan op het WHY van mijn ondernemerschap: deze is niet alleen gericht op het inspireren en helpen van andere ondernemers, en gericht op het (hierboven beschreven) uitdagende, dagelijkse avontuur van het ondernemen zelf, en op het enthousiasme waarmee ik mijn werk (= mijn hobby) kan doen.

Nee, het uiteindelijke succes, mijn diepste WAAROM, is er kort gezegd op gericht dat ik vanuit al mijn positieve ervaringen van het ondernemerschap vooral ook iets kan betekenen voor allen in mijn naaste omgeving die mij lief zijn. En dat is voor mij een super krachtig WHY.