Klantvriendelijkheid – maak het verschil…!

“…klantvriendelijkheid = de instelling en het gedrag van alle medewerkers waardoor zij alle klanten op een professionele, betrouwbare en betrokken manier optimaal helpen…”

Het verschil tussen klantvriendelijkheid en klantgerichtheid

Klantvriendelijkheid is één van de belangrijkste onderdelen van de klantgerichtheid van een organisatie. Klantgerichtheid gaat over de vraag WAT bied jij je doelgroep? Klantgerichtheid gaat uiteindelijk over het geheel van relevante waarden dat je met je diensten, producten en serviceaspecten aan je doelgroep biedt. 

Klantvriendelijkheid gaat over de HOE-vraag: hoe worden klanten door het personeel van de onderneming geholpen? Is dat op een zakelijke, afstandelijke manier (“klanten horen er nu eenmaal bij”), of is dat juist vanuit servicegerichte, enthousiaste en betrokken houding?

Klantvriendelijkheid: je mensen maken het verschil

Binnen je onderneming is de menselijke factor van onschatbare waarde. Hoe helder je doelen, strategieën en beleid ook zijn geformuleerd, en hoe gedegen je organisatie ook in elkaar zit, uiteindelijk zijn het je medewerkers die:

– je onderneming operationeel draaiende houden
– de klant te woord staan
– ervoor zorgen dat alle praktische zaken rond de klant worden geregeld
– eventuele vragen of klachten snel en adequaat oplossen
– et cetera

Mensen maken het verschil tussen de klantvriendelijkheid van de ene of de andere onderneming. Daarmee bepalen zij (in)direct de mate van klanttevredenheid. Bij klantvriendelijkheid draait alles om het echt willen helpen van klanten. Je wilt ze een topbehandeling geven, elke dag weer! Je denkt voortdurend na over de beste oplossing die je kunt bieden voor hun problemen en/of verzoeken. Je wilt je klanten in één keer goed helpen en je vraagt je continu af: “Waar worden onze klanten nu echt gelukkig van…?

Het doel van klantvriendelijkheid

De klantvriendelijkheid van je onderneming is gericht op het realiseren van Customer Delight.

Dat is het overtreffen van klantverwachtingen en hen een zeer prettige klantervaring bezorgen. Elke dag weer!

Klantvriendelijkheid vertalen in klantvriendelijk gedrag

Het gewenste klantvriendelijke gedrag van medewerkers moet je altijd zo concreet mogelijk beschrijven; je moet voorkomen dat elke medewerker op z’n eigen manier invulling aan dat gedrag gaat geven. Dat is niet de bedoeling. Uit het geheel van klantvriendelijke gedragingen moeten je klanten een gemeenschappelijk patroon herkennen, dat zo typerend is voor jouw onderneming!

Wil je meer weten over het belang van klantgerichtheid en klantvriendelijkheid…?

In de gratis Minicursus Klantgericht Werken ontdek je hoe je de juiste klanten aantrekt, hoe je zorgt voor tevreden en trouwe klanten én hoe optimale klantgerichtheid leidt tot de verdere financiële groei van je onderneming.

Hoi, ik ben Jan Verhoef. Als ondernemerscoach bied ik unieke en de meest praktische online cursussen (via E-learning) voor MKB-ondernemingen.

LEES MEER OVER MIJ >>

GRATIS MINICURSUSSEN
VOOR HET MANAGEN VAN
JE MKB ONDERNEMING

Graag bied ik je de mogelijkheid om gratis kennis te maken met mijn dienstverlening.

Ontdek hoe je (opnieuw) perspectief in je business aanbrengt. Welke gratis Minicursussen vind jij interessant?

LEES MEER >>

PIJLERS VAN SUCCESVOL MKB ONDERNEMERSCHAP

Mijn online cursussen voor het MKB heb ik ontwikkeld op basis van mijn visie op ondernemerschap voor MKB-ondernemingen, kort en bondig samengevat in mijn Pijlers van Succesvol MKB Ondernemerschap.

LEES MEER >>