Mijn eerste tennisles en structuur in het ondernemen

“…in ondernemen zit een bepaalde structuur – een structuur die je moet kennen, beheersen en toepassen, zodat je mooie bedrijfsresultaten behaalt en optimaal van het ondernemen geniet…”

mijn voetbaltalent en eerste tennisles

Van jongs af aan was ik al behoorlijk sportief aangelegd. Ik ontdekte al snel dat ik was gezegend met de nodige voetbaltalenten. Voetballen was mijn grote hobby en al mijn ziel en zaligheid legde ik in de trainingen op de maandag- en donderdagavonden. Voortdurend beter willen worden, technieken aanscherpen, continu werken aan mijn zwakke punten en mijn sterke punten verder perfectioneren.

Maar hoe anders was dat tijdens mijn eerste tennisles. Hoewel ik (als voetballer) een goed ontwikkeld balgevoel had, bleek al snel dat tennis toch zo z’n eigen principes en technieken kende. Ik weet het nog goed: de eerste ballen die ik sloeg, verdwenen mijlenver buiten de lijnen – totaal geen controle over dat kleine geelgroene ronde ding. En dat irriteerde mij mateloos – bovendien (maar dat even terzijde): ik kon ook nooit goed tegen mijn verlies en wilde, zeker ook op sportief gebied, altijd winnen.

Maar ik zat niet voor niets op tennisLES. Van mijn trainer leerde ik de nodige basistechnieken om mijn service, forehand, backhand, volley, topspin, dropshot, lob, smash, et cetera verder te verbeteren.

Hij leerde mij de verschillende grepen om het racket op de juiste manier vast te houden, de voorbewegingen die ik met het racket moest maken, mijn lichaamshouding, de stand van mijn voeten, (licht gebogen) knieën, armen en schouders, noem maar op.

Maar bijvoorbeeld ook technieken om met zo min mogelijk bewegingen (stappen) het totale tennisveld toch goed te beheersen en te controleren.

En al zeg ik het zelf: ik maakte mij de noodzakelijke basistechnieken en -principes al snel eigen. Op beginnersniveau kon ik al vrij snel goed uit de voeten en een aardig balletje, met de nodige effecten, slaan. Ook door op de juiste manier te anticiperen op de slagen en bewegingen van mijn “concurrent” aan de andere kant van het net.

En dat gaf mij een supergevoel – ook op het tennisveld heerlijk “intuïtief freewheelen”, de juiste technieken toepassen, het spel beheersen, controleren, mijn eigen stijl verder ontwikkelen, scoren, winnen, presteren – genieten: voor mij de perfecte combinatie van inspanning en ontspanning.

En één van de “dingen” die ik toen tijdens de lessen en trainingen maar weer eens leerde: ook in tennis (net als in “alle dingen”) zit een bepaalde (basis)structuur, en ook in het tennis spelen bepaalde basisprincipes en -technieken, etc. een rol.

Technieken en principes die je minimaal moet kennen, kunnen toepassen en beheersen om je het “spel” eigen te maken, verder te ontwikkelen en stap voor stap op je eigen manier toe te passen, met als doel: plezier beleven aan het spel zelf, maar ook het “yeah-gevoel” als je scoort en een wedstrijd winnend afsluit.

basisprincipes van het ondernemen

Je voelt em misschien al aankomen: net als in bovenstaand voorbeeld van het tennis kun je ook in het ondernemen een bepaalde structuur onderscheiden.

Een basisstructuur die je (voor zover je dat interessant en noodzakelijk vindt natuurlijk), moet leren, kennen en beheersen om te kunnen scoren en om plezier aan het ondernemen zelf te kunnen beleven.

En de basisstructuur van het ondernemen kun je vanzelfsprekend zo breed trekken als je zelf wilt; het ondernemerschap kent nu eenmaal vele aspecten.

Maar in principe gaat het erom dat je focus, structuur & samenhang aanbrengt in al je ondernemingsactiviteiten en een business bouwt die werkt voor jou, in plaats van andersom. Zie ook wat ik daarover zeg in mijn Pijlers van Succesvol Ondernemerschap…=>.

Door die basisstructuur behoud je de regie over je eigen business, weet je precies wat je allemaal gaat doen en waarom je het zó gaat doen. Dat geeft overzicht, houvast, controle en rust.

En vanuit die solide basisstructuur kun je vervolgens werken aan de verdere ontwikkeling van jezelf als ondernemer en aan het bereiken van de doelen en doelstellingen die je voor ogen hebt: op een ontspannen manier “intuïtief freewheelen” binnen je eigen onderneming en binnen de markt waarin je concurreert.

structuur in het ondernemen – continu aanpassen en verbeteren

En net als bij tennis, geldt ook voor het ondernemen: je bent nooit uitgeleerd, je moet voortdurend werken aan je minder sterke punten, en je sterke punten constant verder perfectioneren. Je moet altijd blijven anticiperen op je tegenstander aan de andere kant van het net en anticiperen op nieuwe technieken en mogelijkheden die zich in de wereld van het tennis (of: in jouw markt) aandienen.

Ook als ondernemer probeer je, vanuit de door jou aangebrachte basisstructuur, de situatie zoveel mogelijk naar je eigen hand te zetten, teneinde te kunnen blijven genieten van het ondernemen zelf en van de resultaten die je behaalt.

Mijn eerste tennisles en structuur in het ondernemen

“…in ondernemen zit een bepaalde structuur – een structuur die je moet kennen, beheersen en toepassen, zodat je mooie bedrijfsresultaten behaalt en optimaal van het ondernemen geniet…”

mijn voetbaltalent en eerste tennisles

Van jongs af aan was ik al behoorlijk sportief aangelegd. Ik ontdekte al snel dat ik was gezegend met de nodige voetbaltalenten. Voetballen was mijn grote hobby en al mijn ziel en zaligheid legde ik in de trainingen op de maandag- en donderdagavonden. Voortdurend beter willen worden, technieken aanscherpen, continu werken aan mijn zwakke punten en mijn sterke punten verder perfectioneren.

Maar hoe anders was dat tijdens mijn eerste tennisles. Hoewel ik (als voetballer) een goed ontwikkeld balgevoel had, bleek al snel dat tennis toch zo z’n eigen principes en technieken kende.

Ik weet het nog goed: de eerste ballen die ik sloeg, verdwenen mijlenver buiten de lijnen – totaal geen controle over dat kleine geelgroene ronde ding. En dat irriteerde mij mateloos – bovendien (maar dat even terzijde): ik kon ook nooit goed tegen mijn verlies en wilde, zeker ook op sportief gebied, altijd winnen.

Maar ik zat niet voor niets op tennisLES. Van mijn trainer leerde ik de nodige basistechnieken om mijn service, forehand, backhand, volley, topspin, dropshot, lob, smash, et cetera verder te verbeteren.

Hij leerde mij de verschillende grepen om het racket op de juiste manier vast te houden, de voorbewegingen die ik met het racket moest maken, mijn lichaamshouding, de stand van mijn voeten, (licht gebogen) knieën, armen en schouders, noem maar op. Maar bijvoorbeeld ook technieken om met zo min mogelijk bewegingen (stappen) het totale tennisveld toch goed te beheersen en te controleren..

En al zeg ik het zelf: ik maakte mij de noodzakelijke basistechnieken en -principes al snel eigen. Op beginnersniveau kon ik al vrij snel goed uit de voeten en een aardig balletje, met de nodige effecten, slaan. Ook door op de juiste manier te anticiperen op de slagen en bewegingen van mijn “concurrent” aan de andere kant van het net.

En dat gaf mij een supergevoel – ook op het tennisveld heerlijk “intuïtief freewheelen”, de juiste technieken toepassen, het spel beheersen, controleren, mijn eigen stijl verder ontwikkelen, scoren, winnen, presteren – genieten: voor mij de perfecte combinatie van inspanning en ontspanning.

En één van de “dingen” die ik toen tijdens de lessen en trainingen maar weer eens leerde: ook in tennis (net als in “alle dingen”) zit een bepaalde (basis)structuur, en ook in het tennis spelen bepaalde basisprincipes en -technieken, etc. een rol.

Technieken en principes die je minimaal moet kennen, kunnen toepassen en beheersen om je het “spel” eigen te maken, verder te ontwikkelen en stap voor stap op je eigen manier toe te passen, met als doel: plezier beleven aan het spel zelf, maar ook het “yeah-gevoel” als je scoort en een wedstrijd winnend afsluit.

basisprincipes van het ondernemen

Je voelt em misschien al aankomen: net als in bovenstaand voorbeeld van het tennis kun je ook in het ondernemen een bepaalde structuur onderscheiden.

Een basisstructuur die je (voor zover je dat interessant en noodzakelijk vindt natuurlijk), moet leren, kennen en beheersen om te kunnen scoren en om plezier aan het ondernemen zelf te kunnen beleven.

En de basisstructuur van het ondernemen kun je vanzelfsprekend zo breed trekken als je zelf wilt; het ondernemerschap kent nu eenmaal vele aspecten.

Maar in principe gaat het erom dat je focus, structuur & samenhang aanbrengt in al je ondernemingsactiviteiten en een business bouwt die werkt voor jou, in plaats van andersom. Zie ook wat ik daarover zeg in mijn Pijlers van Succesvol Ondernemerschap…=>.

Door die basisstructuur behoud je de regie over je eigen business, weet je precies wat je allemaal gaat doen en waarom je het zó gaat doen. Dat geeft overzicht, houvast, controle en rust.

En vanuit die solide basisstructuur kun je vervolgens werken aan de verdere ontwikkeling van jezelf als ondernemer en aan het bereiken van de doelen en doelstellingen die je voor ogen hebt: op een ontspannen manier “intuïtief freewheelen” binnen je eigen onderneming en binnen de markt waarin je concurreert.

structuur in het ondernemen – continu aanpassen en verbeteren

En net als bij tennis, geldt ook voor het ondernemen: je bent nooit uitgeleerd, je moet voortdurend werken aan je minder sterke punten, en je sterke punten constant verder perfectioneren. Je moet altijd blijven anticiperen op je tegenstander aan de andere kant van het net en anticiperen op nieuwe technieken en mogelijkheden die zich in de wereld van het tennis (of: in jouw markt) aandienen.

Ook als ondernemer probeer je, vanuit de door jou aangebrachte basisstructuur, de situatie zoveel mogelijk naar je eigen hand te zetten, teneinde te kunnen blijven genieten van het ondernemen zelf en van de resultaten die je behaalt.